The Musical Box: Helyllerock ”In The USA”

lördag 3 november 2012

Helyllerock ”In The USA”

Springsteenskt – Del 3 

John Mellencamp och Springsteen har kanske inte nån direkt koppling. Men i mitten av 80-talet var de inne på samma linje. Socialt engagerade texter och genomamerikansk rockmusik. 

JOHN COUGAR MELLENCAMP – SCARECROW – 1985

1984 var året för Springsteen och Born In The USA. 1985 var John Cougar Mellencamp där också, med R.O.C.K In The USA. Det var därför Scarecrow hamnade i min samling. De båda låtarna är ganska lika, åtminstone vad det gäller titeln och de engagerade texterna. På den tiden tyckte jag sånt var intressant...
Enligt de som vet bättre när det gäller Mellencamp är Scarecrow ett av hans bättre album. Men John Mellencamp var inte nån av mina favoriter innan den skivan...och blev det inte efter heller.

Avgörande låg helt och hållet hos Bruce Springsteen. De båda var närbesläktade tyckte man då, socialt ”viktiga” texter, amerikansk helyllerock och (sett så här några år senare) ganska pompösa i sina uttryck.

Skillnaden från då, för min del, är att jag tröttnat ganska ordentligt på The Boss, som jag nu för tiden upplever som tjatig.

Därmed är Mellencamps Scarecrow inte heller en LP som snurrat särskilt många varv på min skivspelare de senaste 25 åren...

Men då gillade jag låtar som Rain On The Scarecrow, Small Town och givetvis R.O.C.K In The USA. Ganska rockiga saker för att vara Mellencamp, men knappast låtar som satte några djupare spår.

Nr: 1616/2222

2 kommentarer:

  1. Å Mellencamp som är så bra, såg att du säljer några också. / Pelle

    SvaraRadera
  2. Av nån anledning har jag aldrig riktigt kommit överens med John Mellencamp. Så nu gör jag mig av med de skivor jag har. Men tänkte spara Scarecrow och American fool.

    SvaraRadera