The Musical Box: På gränsen mellan sunshinepop och easylistening

tisdag 20 november 2012

På gränsen mellan sunshinepop och easylistening

MIKE CURB CONGREGATION – COME TOGETHER - 1970

Mike Curb är förmodligen mest känd för att ha sparkat ut Velvet Underground från MGM Records och i stället ha engagerat The Osmonds... Och att Velvet Underground därefter fick kontrakt med Atlantic och där spelade in sin bäst säljande platta Loaded...
Mike Curb hade inte mycket över för psykedelisk pop utan ”städade upp” rätt ordentligt när han fick jobbet som direktör på MGM. Bobby Sherman och andra nu bortglömda storheter fick däremot vara kvar...

Mike Curb var själv musiker och spelade in en rad album. De skivorna skiljer sig inte mycket från de artister som han tog till MGM, alltså på gränsen mellan snäll sunshinepop och easylistening.
Come Together från 1970 är en sån där skiva som lätt skulle kunna förväxlas med de där Top Of The Pops-skivorna från samma tid, eller nån annan av alla de där samlingskivorna där ett anonymt band lirar covers av den tidens stora hits. En del av de skivorna är idag riktiga samlarobjekt, men de flesta står och samlar damm på Erikshjälpen.

Förmodligen borde jag låtit Come Together stå kvar där också. Men det är inte fel med lite sunshinepop ibland, även om Mike Curbs Congregation är på gränsen till easylistening. Att han sen ger sig på både Come Together och Hey Jude är ju kul...och ganska kitsch.

Nr: 724/2222

4 kommentarer:

 1. Jag är själv svag för sunshine pop och easy listening från åren kring 1970. Men gränsen mellan det som är "bra på riktigt" och kitsch kan vara hårfin i denna genre.

  SvaraRadera
 2. He, he, så ant. Men jag tror att den här borde (kanske) räknas till de lite bättre.

  SvaraRadera
 3. Man bør ikke glemme at de året efter havde et stort hit i USA med Burning Bridges (fra Kelly's Heroes)samt at Mike Curb producerede bl.a Roy Orbison, så man kunne måske tilgive bindingen til The Osmonds (måske).

  SvaraRadera
 4. Alldeles riktigt, en lysande filmlåt förresten. Mike Curb gjorde musik till flera filmer, en av de jag känner till bäst är Riot on sunset strip.

  SvaraRadera