The Musical Box: Bob Seger eller Bruce Springsteen?

söndag 4 november 2012

Bob Seger eller Bruce Springsteen?

Springsteenskt - Del 7 

Vad har nu Bob Seger med Springsteen att göra? Inte mycket egentligen utom att de höll sig inom samma fack, lättsmält amerikansk easylisteningrock. I slutet av 70-talet var det dessutom inte avgjort vem som skulle bli den stora stjärnan av de båda. 

BOB SEGER & THE SILVER BULLET BAND – STRANGER IN TOWN - 1978

Bob Seger är väldigt amerikansk, väldigt mycket ”medelklass”, mainstreamrock och har främst sina fans bland överåriga bikers med grå stänk i skägget, hårpiska, den obligatoriska guldringen i örat och...låt oss säga Honda Gold Wing...utan att lägga några som helst värderingar i det valet.
Men så har det inte alltid varit. Så stanna nu till och tänk dig tillbaka till slutet av 70-talet och fundera på hur det resonerades då.

Var det inte så att många, bland dem både musikkritiker och andra kännare, gärna jämförde Bob Seger med Bruce Springsteen? Spekulerades det inte i vem av de båda som skulle bli den där riktigt stora stjärnan?

1978 var Springsteen högaktuell med Darkness On The Edge Of Town och Bob Seger slog nästan samtidigt till med Stranger In Town. Vem som vann den kampen är sedan länge avgjord. Men om vi nu håller oss till Stranger In Town en liten stund, som är betydligt bättre än Bob Segers rykte.
Okej, inte ens 1978 var detta en revolutionerande eller nyskapande platta, Seger höll sig inom ramarna. Men skivan är laddad med energisk rock, Hollywood Nights, Old Time Rock And Roll, Feels Like A Number, bra, gungiga hårda rocklåtar.

Men skivans stora behållning var då ballader som Still The Same och Till It Shines... På den tiden var det riktigt bra grejer.

Men om man gör en jämförelse idag mellan Springsteens platta och Segers numera tämligen bortglömda album är skillnaden enorm. Stranger In Town blev dock Bob Segers stora genombrott och anses fortfarande vara hans bästa album, även om den kanske gjorde sig bättre i slutet av 70-talet än nu för tiden.

Nr: 114/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar