The Musical Box: Kungar över universum

söndag 18 november 2012

Kungar över universum

New wave New wave New Wave – Del 6

New wave eller pubrock kanske kvittar. Den här LP:n gick inte att missa. Airport var en alldeles lysande liten poplåt och Motors var stencoola. 

MOTORS – APPROVED BY THE MOTORS - 1978

När Motors dök upp trodde jag det var ännu ett nya vågen-band. Då hade ingen inte hört talas om Ducks Deluxe eller Brinsley Schwartz, och pubrock var bara ett vagt begrepp.
Motors var något annat än Costello, Joe Jackson och Joe King Carrasco. Bandets andra album, Approved By the Motors var den roligaste platta den heta sommaren 1978.

Och så hade den ju både Airport och Forget About You. Låtar som gick att spela om och om igen utan att tröttna. Motors gjorde att jag fick upp ögonen, och öronen, för en helt ny värld.

The Motors bildades 1977 av tidigare Ducks Deluxe-medlemmarna Andy McMaster och Nick Garvey.

Det var med Airport det slog till. En smattrande och av orgel svällande liten popdänga, som rullade konstant i kassettbandspelaren när vi häckade nere vid kanotklubben och Vätterstranden den sommaren, 1978. Då var Andy McMaster kung över universum.

Jag har förresten två av Approved By. Förstaupplagan trycktes med ett surrealistiskt skivomslag gjort av Hipgnosis.

Nr: 1698/2222

2 kommentarer:

 1. Håller med dig om att "Airport" och "Forget about you" är två fantastiska poplåtar. Varför blev det aldrig mer av detta band?

  En av medlemmarna, Bram Tchaikovsky (riktigt namn: Peter Bramall, jag kollade på Wikipedia), hade väl nån form av solokarriär men även den tror jag rann ut i sanden.

  Märkligt att ett så pass begåvat band inte blev mer än en fotnot i rockhistorien, ihågkomna för två hitlåtar.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig, och jag vet faktiskt inte var de tog vägen, även om jag misstänker att de sen började spela ihop med Dave Edmunds, Ian Gomm och Nick Lowe igen.
  Motors gjorde en skiva till efter den här. Den är inte alls lika bra.

  SvaraRadera