The Musical Box: Blue Mink hittade nerven

lördag 24 november 2012

Blue Mink hittade nerven

BLUE MINK – MELTING POT - 1969

Blue Mink får det ibland att bränna till. På sin debutplatta från 1969 har hittat den där extra lilla nerven som på sina ställen får det att nästan börja koka. LP:n Melting Pot är inget annat än bra halvpsykedelisk pop.
Hitsingeln med samma namn är naturligtvis lika bra nu som för 40 år sedan. Den lever. Tyvärr är nog Melting Pot den enda av gruppens låtar som folk kommer ihåg nu för tiden. Det är synd, för Blue Mink var lite mer än en One-Hit-Wonder.

Även om det är svårt att tro det finns det flera små glittrande pärlor på den här plattan. Sånger om ”love & understanding” med inspirationen hämtad direkt från San Franciscos hippiekvarter. Jazziga Over the Top är plattans starkaste spår och i funkiga låten Blue Mink flummar bandet ut på allvar med hjälp av Roger Coulams hammondorgel. Han fortsätter på samma sätt i instrumentala Prelude, som till och med skulle gjort Ekseption avundsjuka.

Men man ska nog vara lite försiktig med Blue Mink. Gruppens skivproduktion ojämn. Det här första albumet håller hög klass, men senare förföll gruppen åt mer lättrallad 70-talspop, lite som New Seekers... Det är anledningen till att man nog ska akta sig för de samlingsalbum som finns ute. Då är det bättre att leta efter den här skivan.

Blue Mink bestod av Roger James Cook och Madeline Bell på sång, Alan Parker, gitarr, Herbie Flowers, bas, Roger Coulam, keyboard samt Barry Morgan, trummor. Alla i gruppen var etablerade studiomusiker när den bildades 1969. Blue Mink upplöstes 1974.

Nr: 1542/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar