The Musical Box: Vapors Magnets

söndag 18 november 2012

Vapors Magnets

New wave New wave New Wave – Del 5

Vapors var en av alla One-hit-Wonders med sin jättehit Turning Japanese. När de gav ut den här skivan året efter var de redan bortglömda.

VAPORS – MAGNETS - 1981

Turning Japanese var Vapors enda hit. En punkpralin överdragen med kanderat socker och karamellfärg. En liten new wave-pärla från bandets första LP, New Clear Day (1980). Och någonstans kunde man väl där ana ett samhällsengagemang, Nu-Clear-Day.
Vapors gjorde en skiva till, Magnets 1981. Den är nåt helt annat. Det är en mörk och ganska introvert skiva. Den glättade new wave-popen är borta, den ljusa chokladen i pralinen har bytts mot mörk och bitter kakao.

Inte helt olik Clashs album Sandinista. Jimmie Jones, som nog är den enda lite mer kända låten från Magnets, är svart, bitter och nästan plågsam. Men det hindrar ju inte att den är hyfsat bra.

Spiders, andraspåret som är skivans näst bästa låt, börjar med textraden She´s got spiders in her head... och sen går det nog att ana resten.

Det var säkert många som hade förväntningar på Magnets. Säkert var det lika många som blev besvikna. Magnets sålde inte alls och Vapors splittrades. Och lär för all framtid få stå som sinnebilden för en One-Hit-Wonder.

Nr: xxx/2222 (är borttagen ur samlingen)

1 kommentar:

  1. Vapors havde faktisk tre hit singler, omend Turning Japanese var den eneste der nåede top ti i UK. De andre UK hits var News At Ten og Jimmie Jones (sidstnævnte fra Magnets pladen og som du nævner). Personligt foretrækker jeg News At Ten fremfor Turning Japanese fra den første plade, men sådan er der så mange ting..

    SvaraRadera