The Musical Box: En anonym gitarrhjälte

söndag 25 november 2012

En anonym gitarrhjälte

CHRIS SPEDDING – GUITAR GRAFFITI - 1978

Chris Spedding jämfördes i början av 80-talet med Mark Knopfler. Men till skillnad från Dire Straits gitarrhjälte fick han aldrig samma uppmärksamhet, utan fick för det mesta nöja sig med att finnas med i bakgrunden som studiomusiker åt diverse olika artister.
Listan över de artister Chris Spedding arbetat tillsammans med är imponerande; Tom Waits, Paul McCartney, U 2, Sex Pistols, Cramps...

Men förutom hitlåten Motorbikin´ från 1975 har Speddings egna skivor förblivit tämligen anonyma. Guitar Graffiti från är bara en av dem. Det är en av alla de där skivorna man med jämna mellanrum ser dyka upp i lågprisbackarna.

Att det är synnerligen bra gitarrock har naturligtvis ingen betydelse för priset. Den går att få tag på för 20 spänn. Det är inte särskilt många nutida samlare av vinylskivor som bryr sig om Chris Spedding.

Guitar Graffiti är naturligtvis underskattad. Chris Spedding är en gitarrvirtuos med rötterna djupt i 50-talsrocken.

Här går det att hitta spår från gamla hjältar som Duane Eddy, Eddie Cochran och inte minst Chuck Berry.

Det intressanta med skivan är dock hur väl Chris Spedding lyckats förena den musiken med 70-talets rock och faktiskt punk och new wave.

Detta är inte bara en ”intressant” skiva att ha i samlingen, den är dessutom väl värd att lyssna på.

Nr: 328/2222

2 kommentarer:

  1. För 20 år sedan hade jag skivbörs. En dag frågade en kund efter "Pieces of me" med Linda Hoyle, en av de allra svåraste skivorna på spiral-Vertigo och en som redan då kostade fyrsiffrigt. Det visade sig dock efter lite dividerande att killen inte var Vertigosamlare utan ville ha den på grund av att just Chris Spedding medverkade. Han var alltså helt enkelt Speddingsamlare. Så de finns...

    SvaraRadera
  2. Ha, ha, lysande! Då finns det hopp!

    SvaraRadera