The Musical Box: Fransk new wave i högtalarna

söndag 18 november 2012

Fransk new wave i högtalarna

New wave New wave New Wave – Del 8

Självklart var dominerade de brittiska banden nya vågen, men det dök upp ett och annat amerikanskt band...och till och med detta franska gäng.

Telephone – Dure Limite - 1982

Jag kan inte påstå att jag sett ljuset i tunneln, fått nån uppenbarelse eller nåt sånt. Jag har bara lyssnat på skivan Dure Limite med Telephone. Fransk new wave från 1982. Det är bara såå bra!
Jag begriper inte ett ord franska. Jag har aldrig hört talas om det här bandet tidigare och jag vet inte ett enda dugg om dem. Det enda jag vet är att Dure Limite är hur rolig som helst att lyssna på.

Ett band jag direkt kommer att tänka på är svenska The Sinners. Alltså de där tidiga skivorna när Sinners var betydligt raspigare än när de skulle lanseras utomlands. Och så kom jag på att de var rätt populära i Frankrike på sin tid...så nån koppling finns det säkert.
Det bästa är att Telephone inte låter som alla anda new wave-gäng från den här tiden. De har en ganska egen och lite avig stil som jag gillar.

Det är framför allt inte nån vanlig power-rock, som i början av 80-talet var väldigt inne med band som Romantics, Rezillos och såna där.

Nej, Telephone är enklare, bara gitarr, bas och trummor och bra drag i låtarna. Att de sjunger på franska gör inte saken sämre, tvärtom. Förmodligen blir det lite exotiskt i mina öron, fransk new wave hör inte till det jag vanligen brukar lyssna på i mina högtalare.

Skivan är producerad av Bob Ezrin och utgiven av Virgin Records, så nån slags internationell satsning fanns väl i åtanke. Men den måste jag ha missat fullständigt...

Nr: 671/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar