The Musical Box: Med The Boss i bakgrunden

lördag 3 november 2012

Med The Boss i bakgrunden

Springsteenskt – Del 2

Gary US Bonds upplevde en ny vår efter att Bruce Springsteen ”återupptäckt” den gamle rocksångaren i början av 80-talet.

GARY US BONDS – DEDICATION - 1981 

Det var kanske inte så konstigt att det lät mycket E Street Band om Gary US Bonds platta Dedication 1981. Hela Springsteens band var nämligen med i bakgrunden, och The Boss lirade själv gitarr och körade.
När skivan kom ut var detta en ohyggligt spännande nyhet. I början av 80-talet var allt Bruce Springsteen gjorde intressant för nästan alla.

Little Steven producerade dessutom skivan och Springsteen hade skrivit tre av låtarna, This Little Girl, Your Love och Dedication. Den första, där det är väldigt tydligt att The Boss är med i bakgrunden, blev en hitlåt. Vad annars 1981?

Den något äldre Gary US Bonds, född på 30-talet, hade haft ett par mindre rhythm´n´blues-hits i början av 60-talet, men sen fallit i glömska.

Uppbackningen av E Street Band fick honom tillfälligt tillbaka igen. För en hängiven samlare av Springsteens material är albumet Dedication och uppföljaren On The Line självklarheter.

På båda dessa album backas han upp av E Street Band. I synnerhet denna första platta låter väldigt mycket Springsteen och får nog sägas vara en rätt kul och ganska pittoresk LP, om än inte särskilt revolutionerande.

Nr: 220/2222

1 kommentar:

  1. Jag minns mycket väl att Gary US Bonds hyllades som en bortglömd, underskattad rocklegend i början av 80-talet, i samband med att denna platta gavs ut. Jag tror att jag hörde skivan vid något tillfälle och blev ganska besviken. Jag har också hört de mindre hits Bonds hade under sin korta "storhetstid" på 60-talet, och inte blivit särskilt imponerad.

    Jag instämmer i din beskrivning. I början av 80-talet var Springsteen närmast Gud för alla rockkritiker, och allt som hade anknytning till Springsteen ansågs per definition vara oerhört intressant. Men allt Bruce Springsteen rörde vid förvandlades inte till guld, vilket denna platta bevisar.

    SvaraRadera