The Musical Box: Ett litet mästerverk av Speddning

söndag 25 november 2012

Ett litet mästerverk av Speddning

CHRIS SPEDDING – CHRIS SPEDDING - 1976

Det här är ett litet mästerverk. Förbisett och bortglömt men lika fullt en kanonbra rockplatta. Men nej, Chris Spedding är ingen Eddie Cochran-wannabe i rosa kostym eller någon slags engelsk Fonziekopia, trots att han passar på att riva av Chuck Berrys gamla School Days.
Spedding är en lysande rockgitarrist, den här skivan var hans stora genombrott. Man skulle kunna tro att detta var hans första platta och att han med klassiska låten Motorbikin´ för evigt är placerad i kategorin ”One-hit wonders”.

Men det stämmer inte, Chris Spedding hade gjort flera skivor innan den här och har fram till idag gett ut över 15 album.

Av någon anledning kopplar jag personligen ihop Chris Spedding med punken. Förmodligen hänger det på att den här skivan kom ut ungefär samtidigt som de där första stora punkskivorna, eller till och med lite före.

Med lite god fantasi går det ju att påstå att Spedding var en föregångare till de grönhåriga, med sin rosa kavaj, nonchalanta stil och fräcka uppsyn.

Sen var det tydligen också så att - har jag läst - att han i punkens barndom var med som studiomusiker och backade upp en del av de där banden. Så helt fel är det ju inte.

Den här plattan har dock inte ett dugg med punk eller new wave att göra. Det är rock rätt upp och ner och Chris Speddings känsla för bra gung är osviklig.

I Guitar Jamboree blixtrar han till och kopierar allt från Hendrix till George Harrison och Jimmy Page. New Girls In The Neighbourhood, Jump In My Car och givetvis Motorbikin´ är klockren rock.

Detta är en skön rockplatta som går att lira flera gånger i rad, och inte bara något för gamla bikers, stajlade rockabillykids eller övervintrande 50-talsrockers.

Nr: 284/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar