The Musical Box: Gul vinylsingel med Tourists

lördag 17 november 2012

Gul vinylsingel med Tourists

New wave New wave New Wave – Del 2

Nya vågen blev avstampet för flera av 80-talets stora popstjärnor. Det var i sunderlandbandet Tourists som Eurythmics formades.

TOURISTS – LUMINOUS BASEMENT - 1980 

Tourists förtjänar kanske inte någon större uppmärksamhet. Det var ännu ett av alla band som poppade upp i eftersvallet av nya vågen och ville bli stora med musik som redan var gjord för länge sedan.
Så här 30 år senare kanske någon enstaka kommer ihåg att det var från Tourists som Annie Lennox och Dave Stewart fortsatte till Eurythmics och blev storstjärnor med en enda låt; Sweet Dream (Are Made of This).

Tourists från Sunderland snodde influenser friskt. Bandet lät som en kopia av tidiga Blondie och blandade med reggae och ska, precis det både Madness och Selecter gjort några år innan.

De passade inte heller in på punkscenen, även om de försökte. Tourists blev också ganska kraftigt sågade, både av publik och press, trots att de fick ett par hit-låtar på mellannivå. Efter tredje albumet, Luminous Basement från 1980, fick de nog och gav de upp.
Den plattan har funnits i min skivsamling sedan början av 80-talet. Fullt rättvist har den sällan spelats. En spretig platta som aldrig lyfter. Don´t Say I Told You So får jag dock erkänna är ganska bra, lite Denis Denis över den.

Med LP:n följde också en gul vinylsingel, vilket var enda anledningen till att jag gav fem spänn för den på NK:s sommarrea. Där finns nämligen den bästa låten, Into the Future. Två minuter fräck punk, inte långt efter Sex Pistols.

Nr: 411/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar