The Musical Box: På rekommendation från Klasse...

tisdag 1 januari 2013

På rekommendation från Klasse...

Den här skivan köpte jag på rekommendation av Klasse på Skivklubben. Jag lyssnade inte på den i affären. Klasse har koll på det här med bra progrock, jag litar på honom. Den här gången har han definitivt rätt. Detta är en lysande LP.

CULPEPER´S ORCHARD – CULPEPER´S ORCHARD - 1971 

Det kan vara frestande att hylla LP-skivor man betalat ganska mycket pengar för eller för att de är eftertraktade av samlare. Den här danska progplattan från 1971 är en riktigt svår sak.

Den danska originalpressen med foldoutomslag har sålts för flera tusenlappar. Den tyska pressen är inte lika dyr, bara ett par tusenlappar...
I mitt fall handlar det inte om nån av de skivorna. Jag fick tag i en reissue från senare år, som jag dessutom inte betalade hutlöst mycket för. Jag lider alltså inte av nån ”prisbelastning” när jag skriver detta.

Först vill jag säga att det är kul att såna här ”svåra” LP-skivor ges ut igen. I det här fallet är det dessutom en kulturgärning. Culpeper´s Orchard är en tämligen marginaliserad dansk/engelsk progrockgrupp. Skivan fick inte mycket uppmärksamhet när den var ny.

Men jävlar vad bra den är! Det är en skiva man inte tröttnar på i första taget. Vid varje genomspelning dyker det upp nya små vändningar och intressanta små trix som gör varje lyssning spännande.

Den är bra redan första gången, men växer för varenda tillfälle den hamnar på skivtallriken. Såna album finns det inte många av!

Culpeper´s Orchard har av kännare beskrivits som progressiv rock inspirerad av storheter som Jethro Tull, Led Zeppelin, Beatles och Crosby Stills Nash & Young.

Jag håller med, allt det finns där. Men låt mig för säkerhets skull lägga till Peter Gabriels Genesis och att jämförelsen med Tull är väldigt träffande.
Culpeper´s Orchard sätter dock en mycket egen och speciell prägel på musiken som gör den väldigt originell.

De kan dessutom konsten att variera och kastar sig i de olika låtarna mellan allt från tung hård rock till stämsång.

För min del faller jag lite extra för de där lite udda folkrockinslagen med akustisk gitarr (och så har jag en viss förkärlek för den där stökiga gitarristen som härjar i bakgrunden...).

Det här är första plattan Culpeper´s Orchard gjorde. De släppte ytterligare någon LP till i samma stil, men bytte sen tydligen namn till Culpeper och började lira countryrock. Tja, vad ska man säga. De måste ju sälja skivor också...

Nr: 1674/2222

4 kommentarer:

  1. Du känner säkert till att det finns en massa musikbloggar som erbjuder fri nedladdning av skivor i mp3-format. Denna platta dök nyligen upp på en sådan blogg, en som är specialiserad på just obskyr progg och psykedelia från åren kring 1970.

    Problemet med denna typ av bloggar är att de i allmänhet beskriver alla skivor som "fantastiska, bortglömda mästerverk". Jag har mer än en gång laddat ner skivor som beskrivits som "a forgotten psych masterpiece" eller "a lost gem of psychedelic 60s rock". Tyvärr har dessa plattor i flera fall visat sig vara ganska usla. Ofta tycks skivorna i huvudsak bedömas efter hur udda och obskyra de är, och inte efter de musikaliska kvaliteterna. Därför var det kul att läsa en mera sansad (om än positiv) bedömning av en av dessa bortglömda plattor.

    SvaraRadera
  2. Jo, jag har också märks den tendensen. Och de där hyllningarna stämmer, som du säger, nästan aldrig. Det var därför jag ville vara tydlig i min text.

    Men det är väl nån slags psykologi i det där. Är det svåra skivor att få tag på, eller dyra, så måste man ju nästan tycka att de är bra när man väl fått tag på dem...he, he...

    SvaraRadera
  3. De bloggar som lägger upp länkar till musiken har påfallande ofta bara kopierat texten om musiken rakt av från någon musikbox.

    Sen för att kommentera om den andra iakttagelsen att omdömet om en skiva är proportionellt mot sällsynthet och pris tror jag kan stämma till viss del. Det är klart att man vill att något man betalat mycket för ska vara bra. Men jag tror även att skivor som är just sällsynta och därigenom troligen aldrig fick den uppmärksamhet de kanske förtjänade när de var nya, förtjänar att hyllas för att nå ut till en publik som aldrig skulle lyssna på dem annars. Smaken är förstås också olika.

    Sen kan ju skivor som sålts i enorma upplagor och som alla känner till också vara dyra i gott skick i så kallad originalpressning. T ex Beatles, Rolling Stones osv. I samma skivback på en mässa hittade jag en gång Rolling Stones Aftermath för 40 kr respektive 300 kr.

    SvaraRadera
  4. Absolut är det så. Det finns många sådana skivor och grupper också (se ovan tex).

    Det skiftande priset på begagnad vinyl upphör aldrig att förvåna. Ofta hänger det nog på vad den som vill ha skivan är beredd att betala. Men jag tror också att, om man kan hålla ut, kan vänta med att köpa en viss Lp till dess man hittat den till hyfsat pris.

    SvaraRadera