The Musical Box: En av Gasolins utlandssatsningar

måndag 18 maj 2015

En av Gasolins utlandssatsningar

GASOLIN – WHAT A LEMON – 1976

Det är konstigt att Gasolins internationella satsning inte gick vägen. Deras danska låtar gjorde sig rätt bra på engelska. Och de tre skivor de satte ihop med engelsk text är bra rockplattor, även i jämförelse med samtida brittiska och amerikanska grupper.
Det är en liten djungel att reda ut vilka album, och med vilka låtar som Gasolin gav ut på engelska. Samma LP kan ha olika omslag beroende på i vilket land den släpptes, eller så är vissa låtar utbytta, eller så heter plattan något helt annat beroende på om den var avsedd för den amerikanska eller europeiska publiken.

En av de där satsningarna heter i alla fall What A Lemon och kom ut 1976 i USA och England (Naturligtvis med olika omslag. I England hade redan den berömda bilden från Gasolin 3 använts till ett annat album, så där fick det bli en nödlösning med en gruppbild).
Med ett par undantag är What A Lemon nästan hela det danska albumet Gas 5 från 1975, Gasolins kanske rockigaste och tyngsta platta. Två låtar är utbytta; mot Rabalderstaede (med dansk text) och instrumentala The Last Jim (Stakkels Jim).

De engelska texterna spelades in i New York, och resultatet blev lysande. Tycker åtminstone jag, som gillar det där danska uttalet av engelskan och som är gammal gasolin-fan sen tidernas begynnelse.

What A Lemon fick positiva recensioner i USA. Rolling Stones recensent gillade särskilt låten What A Lemon, som Rabalderstraede fick heta med engelsk text. Men trots det sålde skivan inte alls. En del skyller på taskig marknadsföring, men det finns säkert andra orsaker också.

För min del är det i alla fall en av mina favoritskivor med Gasolin. Kim Larsen gjorde sig bra på engelska, även i Sverige.

Nr: 169/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar