The Musical Box: En soul-funkens James Last

lördag 30 maj 2015

En soul-funkens James Last

VAN McCOY – LOVE IS THE ANSWER – 1974

En ganska kul skiva det här. Det trodde jag aldrig jag skulle tycka om en sån här platta. För den som inte är familjär med Van McCoys koncept kan jag berätta att det handlade om att göra populärmusik och låta en orkester framföra låtarna. Van McCoy är orkesterledaren och arrangören. Funk- och soulmusikens svar på James Last.
James Last gav sig på allt som kom i hans väg, vilket märks inte minst i begagnatbackarna i second hand-affärerna nu för tiden. Att hålla koll på hur många eastlisteningskivor vår tyske mainstreamfabrikör gjorde, och i hur många olika genrer han opererade skulle numera kunna vara föremål för universitetsstudier med tillhörande professur.
Vår vän Van hann inte med lika mycket eftersom han avled 1979 bara 39 år gammal. Han gjorde tolv egna album i genren mellan åren 1966 och 1979. En av hans mest välkända låtar var discohiten The Hustler. Han skrev dessutom cirka 700 låtar, producerade och spelade in åt en lång rad soulartister.

Till skillnad från James Last hade Van McCoy sin vinkel klar, det skulle låta funk och disco om arrangemangen. Dessutom var mycket av den musik han spelade in hans egen, även om han emellanåt lånade från andra han också.

På den här LP:n finns till exempel en ganska udda version av Creedence Proud Mary.

Nr: borttagen ur samlingen på grund av platsbrist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar