The Musical Box: Krautrock möter Uriah Heep

lördag 23 maj 2015

Krautrock möter Uriah Heep

WEED – WEED – 1971

Weed skulle kunna vara krautrock möter Uriah Heep. Vilka som egentligen var med och gjorde inspelningen nämns inte på skivomslaget. Den här skivan är dock inspelad av ett par medlemmar i tyska Virus tillsammans med Uriah Heeps Ken Hensley något år innan det brittiska bandet blev hela världens rockhjältar. Låtarna är inspelade i slutet av 60-talet men släpptes på skiva först 1971.
Ken Hensley är inte särskilt stolt över inspelningen. Så här berättar han i en intervju i utmärkta svenska rocktidningen Rock´n´ Roll Magazine.
- Det var sagt att jag bara skulle skriva låtarna till det här projektet i slutet av 60-talet. Det slutade med att jag fick sjunga och spela allt utom bas och trummor.
En solo-LP?
- En väldigt dålig sådan. Det var inte ens tänkt att den skulle släppas, men sedan slog Uriah Heep igenom och då kröp den här skivan ut på marknaden.
Handlar skivan om gräs?
- Inte alls. Jag har ingen aning om varför någon har kallat plattan ”Weed” och gett den det där omslaget.
Därmed fastslaget att Ken Hensley var med och gjorde skivan. Vid andra tillfällen lär han sagt att han inte var det, eller att han möjligtvis var med...men inte hade ett enda minne av det...

Denna bedagade skönhet har oavsett hur det gick till och om Ken Hensley gillar den eller inte en viss charm. Man kan visserligen inte anklaga Weed för några större musikaliska innovationer eller ambitioner. Förutom avslutande instrumentala 7-minutaren Weed finns egentligen inte mycket att hoppa högt över.
Det mest roliga är det faktum att det faktiskt är så att – som rubriken säger – det blir ett möte mellan krautrock och Uriah Heep. Man kan ana vad som komma skulle för Ken Hensley och hans kollegor samtidigt som skivan har en klar anstrykning av opolerad krautrock med hårdrockstendenser.

Nr: 1884/2222

1 kommentar:

  1. I mitt lexikon beskrivs musiken som en mix av Status Quo och Guru Guru. Ditt ".....anstrykning av opolerad krautrock med hårdrockstendenser.", tycker jag är en bättre beskrivning. Magasinet "It's Psychedelic baby" (mycket bra internet sida) hade 7 oktober 2012 ett samtal med Ken Hensley.
    När han själv inte kan ge raka svar, stannar ju allt vid spekulationer.

    SvaraRadera