The Musical Box: Water – bättre än jag anade

fredag 29 maj 2015

Water – bättre än jag anade

WATER – THE SECOND DAY – 1975

Jag hade inte en aning om vad Water var för ett gäng när jag hittade den här LP:n på en skivmässa. Jag slog till mest för att jag gillade omslagsbilden och för att det fanns en flöjtist med i sällskapet. Ett riskabelt köp givetvis, men intressantare än jag egentligen vågade hoppas.
Otippat tycker jag nämligen det är en riktigt bra platta. Otippat för att det nog egentligen är lite för mycket sunshinepop för min smak. Dels också för att skivan andas lite för mycket schlager.

Men det gör ingenting. Water nöjer sig nämligen inte med det utan kastar sig också oförfärat ut i både ”svår” progressiv rock och ännu mer otippat, funk.

The Second Day är därför en rolig och oförutsägbar skiva att lyssna på. Water ger sig ut på vägar man inte tänker sig.

Risken är dock att skivan redan under första spåret – det där med första intrycket ni vet – ger avtryck alla kanske inte vill ha.

Water inleder nämligen ganska försiktigt med en låt som jag inte kan kategorisera som något annat än ”holländsk 70-talsschlager”, där jämförelsen med en storhet som Teach-In blir nästan ofrånkomlig.

I och för sig inget konstigt i det. Water var inte på något sätt ensamma bland de holländska progbanden att hänga på i schlagersvängen, tänker närmast på Earth & Fire som sina senare album hade mycket gemensamt med Water.
B-sidan är roligare sett ur progrockvinkeln. All Around You Tumble blev min första favorit. Där ger sig Water ut på de stora djupen och konkurrerar med allt från Jethro Tull till Funkadelic. Okinavasta, b-sidans tredje spår, är min andra favorit.

Nr: 206/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar