The Musical Box: Tilltalande av Kayak

söndag 24 maj 2015

Tilltalande av Kayak

KAYAK – ROYAL BED BOUNCER – 1975

Upptäckte att den här skivan blivit en av mina favoriter. En LP som ofta hamnar på skivtallriken när jag inte vet riktigt vad jag borde lyssna på. Den har något tilltalande över sig som är svårt att förklara, det bara finns där.
Kanske är det för de läckra melodierna, ofta på piano. Möjligtvis beror det också på att man inte kan vara tvärsäker på var man ska placera Kayak. Det skulle kunna vara progrock, men när det gäller Royal Bed Bouncer lutar jag mer åt artrock.

Jag hittar likheter med allt från Supertramp och Beatles till Yes och Genesis. Ju mer jag tänker efter blir jag allt mer säker på att Kayak verkligen är något för gamla Genesisfans.
Men det går alldeles utmärkt att släppa sånt analyserande, det här är en LP man kan luta sig tillbaka och njuta av, även om inledningen med titelspåret Royal Bed Bouncer är något av det mest neurotiska man kan få höra.
Royal Bed Bouncer är tredje LP:n från denna holländska grupp. Deras två första album, som jag ännu inte hört, sägs vara högoktanig progrock. Men eftersom de tydligen inte tjänade en enda krona (holländska gulden närmare bestämt) på de första skivorna började de snegla mot vanlig pop.

Den här plattan är första steget, vilket alltså resulterade i ett riktigt sjysst artrockalbum med undertoner av symfonirock. Ett övergångsalbum kanske?

Experter som inte är så petiga anser Royal Bed Bouncer vara ett av Kayaks allra bästa skivor. Jag är inte nogräknad. Jag gillar den också. Köp den om du råkar hitta den.

Nr: 1549/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar