The Musical Box: Kraftfullt av Van Morrison

torsdag 14 maj 2015

Kraftfullt av Van Morrison

VAN MORRISON – POETIC CHAMPIONS COMPOSE – 1987

När Asgar* berättade att Poetic Champions Compose var en fantastisk Van Morrison-LP trodde jag honom inte. Jag hade då precis fått hem Inarticulate Speech Of The Heart, som jag inte förstod, och var less på Van Morrison. Därför dröjde det flera år innan Poetic Champions Compose hamnade på min skivtallrik.
Nu kan jag bara konstatera att Asgar självklart hade rätt. Han brukar ha det. Poetic Champions Compose är ett mästerverk. Kanske en av Van Morrisons allra främsta. Den är definitivt en av hans största på 80-talet.

Storslagen är det första ord jag tänker på. Musiken på LP:n är på inga sätt självklar eller ens lättillgänglig.

Men när Van Morrison gör det han gör blir allt ändå så enkelt och...självklart. Mest för att musiken är så storslagen och arrangemangen så kraftfulla.

Trots att Van Morrison inleder med instrumental jazz, Spanish Steps, får låtar som Queen Of The Slipstream, Someone Like You och Sometimes I Feel Like A Motherless Child en sån tyngd och pondus att de inte går att stå emot.

Att Poetic Champions Compose anses vara en av Van Morrisons allra starkaste album är ingen tillfällighet. Det hade Asgar koll på. Nu har jag det också.

Jag kommer förresten bättre överens med Inarticulate Speech Of The Heart nu för tiden. Väldigt bra till och med.

Nr: 1808/2222

* Gitarristen i Blow Jobs In The Sky

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar