The Musical Box: Happy Birthday med mörka undertoner

tisdag 12 maj 2015

Happy Birthday med mörka undertoner

ALTERED IMAGES – HAPPY BIRTHDAY – 1981

Kan man få något som helst förtroende för ett band som inleder sin karriär med en låt som heter Happy Birthday? Altered Images egen image blev tuggummi, gasfyllda ballonger och ett födelsedagskalas på en hamburgerrestaurang.
Låten Happy Birthday är en riktigt kul popsingel från det tidiga 80-talet. Jag har den 45-varvaren kvar, trots att LP:n också finns i samlingen.

Skotska new wavebandet Altered Images var dock mer en bara en enda poplåt, även om det ibland kan vara frestande att kalla dem en one-hit-wonder. Happy Birthday är inte direkt tongivande för LP:n, som släpptes några månader efter att bandet slagit igenom med sin lilla popdänga.
Sångerskan Clair Grogan har visserligen en röst som ofta påminner om Poly Styrene i X Ray Spex men Altered Images har betydligt mer gemensamt med new wavehjältar som Pretenders och Blondie. En melodiös sida, men tuff och upprorisk.

Dock finns en lite överraskande skillnad – efter att man haft Happy Birthday ringande i öronen – är att bandet också har en mörkare och dystrare sida, en postpunktendens som för tankarna till Joy Division, The Smiths och andra mörkermän. Kanske berodde det på att skivan producerades av Steve Severin i Souxie And The Banshees.

Förmodligen är det den där märkliga kontrasten mellan gladpop och konstant ångest som gör Altered Images debutplatta till en rolig skiva även 30 år senare.

Nr: 481/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar