The Musical Box: Fräcka rytmer från Shango

söndag 31 maj 2015

Fräcka rytmer från Shango

SHANGO – TRAMPIN´ - 1970

Dunhill Records i Los Angeles hade under en tid förmåga att plocka fram udda och spännande artister. Under slutet av 60-talet presenterade de det ena psykedeliska rock- och popbandet efter det andra. Shango är ett funk-, soul och bluesinspirerat gäng med en rätt avslappnad inställning.
Plattan Trampin´ är en lite udda blandning av pop, blues, soul och funk. Detta är i och för sig inget direkt ovanligt när det gäller amerikansk pop från det tidiga 70-talet.

Shangos sound är något tuffare än Three Dog Night men inte fullt så ruffigt som det mina hjältar Rare Earth gjorde. Lägg sedan till ett stänk västkustpsykedelia typ Sweetwater och Jefferson Airplane. Det låter väl inte så dumt, eller hur?
Jag kan dock inte påstå att jag tycker alla melodierna är särskilt anmärkningsvärda. Däremot gillar jag de ibland lite udda rytmerna och den stökiga gitarren som är överraskande fräck, nästan psykedelisk. På några enstaka spår dyker dessutom upp en lagom påtänd flöjtist...

Trampin´är producerad av Dunhill-legendaren Steve Barri, vilket givetvis satte sina (psykedeliska) spår.
Här finns funkiga låtar som Have You Seen the Morning och Brotherhood, men Shango drar sig inte för mer vågade experiment också. Trampin´ är faktiskt en ganska spännande LP även om det inte ser så ut på omslaget.

Nr: 757/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar