The Musical Box: Santana på säker mark

måndag 25 maj 2015

Santana på säker mark

SANTANA – FREEDOM – 1987

Santana testade ett och annat gungflyn under 80-talet. Med Freedom verkar det dock som han ville in på säkrare mark. Den här LP:n har mer med tidiga Santanaalbum som Amigos och till och med Abraxas att göra än föregångaren, discoplattan Beyond Apperances.
Freedom tar Santana tillbaka till latinorock och funk. Samtidigt är det ett album som visade var han skulle, det är ett album i raden på väg mot Supernatural.

Musikaliskt är kanske inte Freedom särskilt intressant när jag tänker efter. Det är en ganska tråkig skiva om man jämför med Santanas gamla superalbum, och den klarar sig inte heller i konkurrensen med Supernatural.

Däremot är den lite rolig eftersom det är någon form av reunion-LP, flare gamla Sanatanamedlemmar dyker upp här igen, till och med Greg Rolie.

Roligast av allt är dock Carlos här nyupptagna samarbete med Buddy Miles, som han spelat in en liveplatta tillsammans med 15 år tidigare.

Riktigt bra låtar är svårt att försöka leta fram. Freedom är tämligen befriad från något som ens skulle kunna antydas vara hits. Men gunget finns där, funkriffen är där också, och Santanas mäktiga gitarrspel dyker upp på väl valda ställen.

Nr: 1621/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar