The Musical Box: Mother´s Finest höll tillbaka

lördag 30 maj 2015

Mother´s Finest höll tillbaka

MOTHER´S FINEST – MOTHER FACTOR – 1978

Mother Factor med Mother´s Finest blev en besvikelse. Det är bandets tredje LP. De två tidigare hade varit oerhörda. Tung, rå soulfunk från amerikanska södern. Nästan metal på sina ställen tack vare en lysande fräck gitarrist.
Sångerskan Baby Jean lät elakare än någon annan och The Wizzard på bas och keyboardisten Mike Keck målade upp ljudväggar som på den tiden var oerhörda. Men Mother Factor från 1978 är något helt annat.

Kanske berodde det på att de båda tidigare skivorna inte blivit några större försäljningsframgångar. Men här uppträder Mother´s Finest som ett välpolerat och städat r´n´b-band. De tuffa rytmerna är nästan helt borta.

Bara någon gång emellanåt får Moses Mo briljera på sin gitarr, men det är mer som utfyllnad. Keck och Wizzard, bandets i mitt tyckte starkaste musiker, får inte heller något större utrymme.

Visst är den här skivan rätt snygg, men alldeles för trevlig och snäll. Bara i ett par låtar kommer bandet till sin rätt. I låtarna Can´t Fight The Feeling och Give It Up kan man åtminstone ana det ”gamla” Mother´s Finest.

Men de som gillar lite tuffare soul blev säkert nöjda. Inte helt oväntat blev Mother Factor Mother´s Finests bäst säljande album...

Jag kan väl trösta mig med att liveplattan, som kom senare samma år, hade samma driv och nerv som de tidigare plattorna. För på scenen kunde Mother´s Finest inte att hålla tillbaka.

Nr: borttagen ur samlingen, säljes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar