The Musical Box: ”Giftindränkta distade gitarrsolon”

onsdag 13 maj 2015

”Giftindränkta distade gitarrsolon”

COSMIC DEALER – CRYSTALLIZATION – 1971

Kallar man sig The Floating Fudge featuring The Cosmic Dealer och gör låtar med namn som Child Of The Sun och Head In The Clouds vill man nog gärna påstå att den musik man gör är psykedelisk.
Strax innan den här gruppen gav ut sin första och enda LP, Crystallization, kortade de dock ner sitt namn till bara Cosmic Dealer.

Men dessa holländska kosmiska langare var knappast ett psykedeliskt popband. Däremot ett ganska bra rockband, på gränsen till hårdrock och absolut med en touch av progressiv rock.
Crystallization är därför en riktigt rolig och faktiskt ganska spännande LP att lyssna på. Cosmic Dealer låser på inget sätt fast sig i något särskilt fack utan hoppar till synes självklart och enkelt mellan diverse olika musikstilar.

Att det helt plötsligt dyker upp en vildsint flöjtist mitt i ett giftindränkt distat gitarrsolo är liksom helt okej och fullt naturligt för det här bandet.
Detta är en skiva man kan ha mycket roligt ihop med även om den har en tendens att ge sina lyssnare sprängande huvudvärk efter ett tag.

Det finns en rad bra låtar, Child Of The Sun och Head In The Clouds hör till höjdpunkterna, men låtar som The Scene, The Fly och Daybreak har också ett sjysst men ganska oborstat tonläge som gör dem mycket charmiga.

Cosmic Dealer hör inte till Hollands mest välkända rockband från 70-talet. Följaktligen är denna LP i original mycket svår att hitta.

Det är till och med så att denna reissue, som innehåller en extra skiva med diverse obskyrt material, också är en svårfångad sak.

Nr: 1302/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar