The Musical Box: Natural Four – psykedelisk soul

söndag 31 maj 2015

Natural Four – psykedelisk soul

NATURAL FOUR – GOOD VIBES – 1970

När buden sticker iväg på Tradera eller Ebay handlar det nästan aldrig om hur bra skivan är. Bara om hur svår den är att få tag på. Det finns ingen som helst logik, en platta som ena veckan sålts för fem spänn, kan bara några dagar senare gå för flera hundralappar.
En LP som - när den mycket sällan läggs ut till försäljning - det har blivit skyhöga priser på är Natural Fours debutalbum, Good Vibes från 1970. En eller ett par tusenlappar är inte ovanligt.

Jag kom över den här LP:n för tre spänn på en loppmarknad. Men då visste jag inte vad jag köpte. Nu vet jag mer. Soulgruppen Natural Four startades redan i mitten av 60-talet i Kalifornien och gav då ut en rad singlar på det obskyra bolaget Boola Boola (de är förresten ännu mer eftertraktade än LP-skivorna).

Deras första LP dröjde dock till 1970 och gavs då ut av ABC Records. Jag är ute på hal is när jag snackar om soul och r´n´b. Det är knappast mitt specialområde. Men en så svårfångad och ”dyr” raritet blir man så klart nyfiken på. Så jag spelade den. Det blev mer än en gång. Good Vibes är en riktigt cool platta.

Utan att kunna jämföra med något som jag knappt vet nånting om, kan jag väl ändå påstå att det här är väldigt rolig lyssning. En skiva från slutet av 60-talet inspelad i Kalifornien, har så klart inte undgått att smittas av psykedelia. Och Good Vibes har naturligtvis lite av det i sig. Psykedelisk soul, kanske.

Nr: 1871/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar