The Musical Box: Ambergris? - ett missförstånd?

måndag 20 augusti 2012

Ambergris? - ett missförstånd?

AMBERGRIS? - AMBERGRIS? - 1970

Jazzfusion med massor av blås - Blood Sweat & Tears, Tower Of Power och såna där - står i allmänhet inte särskilt högt på min lista.

Därför borde inte heller Ambergris? höra dit. Men av nån anledning gillar jag deras enda platta från 1970. Det kanske beror på ett missförstånd. Omslaget är vilseledande, det kan få folk att tänka på Canterbury-scenen och Egg... (usch, den var dålig!..).
Nej, jag visste vad vad jag köpte. Men möjligtvis hamnade den i min samling mest på grund av omslaget ändå...

Ambergris? startades av trumpetaren Jerry Weiss, som faktiskt var med och bildade Blood Sweat & Tears i slutet av 60-talet. När han tröttnade på dem startade han den här gruppen i stället, men då lirade han bas, piano och arrangerade låtarna (sen tröttnade han tydligen på Ambergris? också. Det blev bara en skiva).
Så det är kanske inte konstigt att Ambergris? låter som de gör. Fläskigt blås, jazzigt och snyggt välarrangerat. Småtråkigt skulle man kunna tro...

Men eftersom jag gärna letar efter lite udda saker kommer jag rätt bra överens med skivan ändå. Ambergris? överraskar nämligen på sina ställen och verkar ibland improvisera fram sin musik. De letar reda på en liten melodislinga för att sedan bygga vidare på den i flera olika riktningar. Vilket blir rätt spännande och rejält gungigt!

Sen undrar jag om inte Weiss och hans polare influerats en hel del av den psykedeliska rocken också. I alla fall jag anar en del sådana tendenser...men det kan jag ju göra i det mesta...

Nr: 1585/2222

3 kommentarer:

  1. Den har jag, fast jag har nog bara spelat den en gång. Tyckte inte alls om den. Anledningen till att jag köpte den var att den ligger på Paramount, ett bolag som jag intresserar mig lite för, ungefär som du med Dunhill. Finns en hel del kul där.

    SvaraRadera
  2. Tackar för tipset! Detta ska absolut kollas.

    SvaraRadera
  3. Plattan hittade jag i en rea back på tidigt 70-tal, gick nog mer på producenten Steve Cropper när jag köpte den. Ambergris hade jag aldrig hört talas om. Föredrar Ides Of March, Dreams....eller varför inte Tower Of Power, som är bättre live än på skiva enligt min mening. Och dom har juh spelat i Jönköping också, 2 ggr på tidigt 90-tal....

    SvaraRadera