The Musical Box: Ett ungerskt progrock-lokomotiv

fredag 10 augusti 2012

Ett ungerskt progrock-lokomotiv

LOCOMOTIV GT – LIVE IN WARSAW - 1978

Rockband från andra sidan järnridån var inte vanligt på 70-talet. Största orsaken var kanske att möjligheten inte existerade. Om det fanns någon ungdomsrevolt liknande den i västra Europa i slutet av 60-talet stoppades den nog effektivt.

Men från Ungern slapp det ut en och annan skiva. Bandet Omega fick ut ett par skivor till väst, plattor som numera betraktas som riktiga kultskivor.
Så jag blev ganska förvånad när jag hittade en platta med Locomotiv GT i en skivback i en av Jönköpings second-handbutiker. Också detta ett ungerskt band som från mitten av 70-talet och några år framåt som fick ut en hel del plattor till väst. Den här troligen lite mer udda, Live in Warsaw, troligen inspelad -76 och utgiven -78 i Polen.

Dessa ungerska rockers har högt troligt inspirerats en hel del av den tyska krautrocken. Visserligen är ljudet uselt, men det är väldigt mycket Eloy och lite Amon Düül II över det här. Ganska spännande, och trots att Locomotiv GT nog kan sägas vara en direkt avknoppning från Ungerns största rockband genom tiderna - Omega - bör den här skivan nog inte spelas för ofta...

Nr: 1828/2222

3 kommentarer:

  1. Jag skulle gissa att en del plattor med pop/rock från Östeuropa och Balkan hittat hit via invandrare. T.ex. har jag vid flera tillfällen sett hela skivsamlingar med pop/rock från forna Jugoslavien på loppisar. För ett tiotal år sedan hittade jag förresten en platta med gruppen Silly på en loppis. De ska tydligen ha varit ett av de stora namnen på den halvt underjordiska rockscenen i DDR. Jag gav plattan till en kompis med ett stort intresse för just tysk rock.

    SvaraRadera
  2. Roligt med Ungers symfonirock, fick tag i Omegas dubbel "live at the Kisstadion" här om veckan och kan bara säga att det är förbaskat bra.

    SvaraRadera
  3. Kul, jag var i Göteborg förra helgen och hittade en Omega-platta på Vinylium. En första lyssning påstår att det är riktigt bra grejer.

    SvaraRadera