The Musical Box: Hur många samlingsalbum med Beach Boys finns det?

lördag 18 augusti 2012

Hur många samlingsalbum med Beach Boys finns det?

Sunshinepop – Del 4
...och de här pojkarna kan vi vi ju inte bara låta bli att nämna...

BEACH BOYS – 20 GOLDEN GREATS - 1978

Förmodligen finns det fler olika samlingsalbum än låtar Beach Boys spelade in under hela sin karriär...
Den här skivan är i vilket fall inte alls dum. Den dök upp nån gång i slutet av 70-talet när det (ännu en gång) var dags för en revival för bröderna Wilson med kusin. Jag tror det var i samband med filmen Sista natten med gänget (American Graffiti), men där kan jag så klart ha fel.

Hela 20 låtar finns det på skivan och alla de stora hitsen är med. Självklart Beach Boys allra första listetta – I Get Around från 1964 – och sen kommer låtarna på ett pärlband, Surfin´USA, Fun Fun Fun, Help Me Rhonda, Good Vibrations...

Så jovisst. Den här samlingsplattan kan jag faktiskt rekommendera. Det finns andra, senare saker, som inte alls är lika roliga.

Folk kan tycka precis vad de vill om Beach Boys lättviktiga surfpop, men i mitten av 60-talet var det nog bara dem bland alla amerikanska popband som kunde utmana Beatles.
Och att ha minst ett par samlingsalbum med Beach Boys i samlingen ser jag nästan som ett krav.

Nr: 1873/2222

3 kommentarer:

  1. Just denna Beach Boys-samling har jag faktiskt också i samlingen. Och jag håller med dig om att den funkar utmärkt om man inte är någon stor fan, men vill ha de klassiska hitsen.

    SvaraRadera
  2. Den är från 1976, alltså tre år efter "American Graffiti". Det finns dessutom en tvillingskiva, "20 Golden Greats, vol. 2", från samma år där man får höra "All summer long" från nämnda film och även andra omistliga låtar som "Little Honda", "Cotton Fields" och "Surfin' Safari". Den behöver man således också :-)

    SvaraRadera
  3. Ha, ha, tvåan hade jag ingen aning om. Men jag saknade Cotton fields på den här plattan.

    SvaraRadera