The Musical Box: Stampeders – en överraskning

torsdag 16 augusti 2012

Stampeders – en överraskning

STAMPEDERS – FROM THE FIRE - 1973

Det kanske finns en och annan som kommer ihåg att gruppen Stampeders gjorde en cover på Ray Charles-låten* Hit The Road Jack i mitten av 70-talet. Den stora grejen med den var kanske att de fick dj:n Wolfman Jack att göra ett mellansnack mitt i låten.

Sen kanske nån enstaka kan dra sig till minnes att Stampeders några år tidigare hade en mindre hit med låten Sweet City Woman.
Det märkliga med de där båda låtarna var att de egentligen inte hade särskilt mycket med Stampeders att göra.

På grund av dem trodde jag själv i många år att de var nåt i stil med New Seekers, ett lite mindre seriöst Carpenters, eller något mer sofistikerade än Bellamy Brothers. Inte ett dugg spännande med andra ord.

Att det var ett misstag insåg jag nyligen då jag kom över albumet From The Fire från 1973. Jag hittade den i en reaback för en femma och chansade...och tänkte väl att jag kunde sälja den om jag inte gillade den...
Den är inte till salu, kan jag meddela nu.

Att spela den här skivan första gången blev både en aha-upplevelse och en överraskning. Så det är först nu jag intresserat mig för det här kanadensiska bandet, som faktiskt var med och lirade rock redan i mitten av 60-talet.
Hittar du den här plattan tycker jag du ska slå till. From The Fire har inget med Bellamy Brothers att göra. Stampeders har i stället den där karaktäristiska lite ruffiga kanadensiska stilen, ungefär som Bachman Turner Overdrive och Guess Who.

På sina ställen skulle jag till och med kunna jämföra dem med Creedence, men inte lika bra låtar. Eller som Bread och Redbone i sina rockigaste stunder.

Så för min del tänker jag börja leta efter fler album med Stampeders. Jag har för mig att jag sett dem i andra reabackar också...men tidigare har jag bara bläddrat förbi dem...

Nr: 1777/2222

* skriven av Percy Mayfield

2 kommentarer:

  1. Jag har ett fint ex av gruppens första LP med "Sweet City Woman" på US-pressad Bell från 1971 till salu, ifall du är intresserad!
    Alf, e-post:connect442009@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Köpte den nyligen. Också en rätt bra platta, men lite "snällare".

    SvaraRadera