The Musical Box: Zot försvann i mängden

söndag 26 augusti 2012

Zot försvann i mängden

ZOT – ZOT - 1985

Några korta sommarveckor 1985 var låten Uranium den mest spelade låten på MTV. Om det blev nån större hit i Sverige har jag ingen koll på. Men nog var det en One-hit-wonder. För vem har senare hört talas om bandet Zot och den låten?
Förutsättningarna fanns – delvis - att Zot kunde blivit mer ihågkomna än de blev. Uranium var en ganska kul poplåt, om än lite alldaglig. Men sångaren, Randy Wayne, hade en skön röst. Lite åt Bowiehållet...eller Di Leva kanske. Eller som en blandning av de där båda...

Men det kryllade av låtar som Uranium 1985 och senare också. Den försvann väl i mängden eller i sommartorkan...

Men man borde nog kunna påstå att låten är tidlös. Uranium skulle nog kunnat bli en One-hit-wonder även på 2000-talet. Det finns mycket som låter ungefär likadant nu också...Lagom trevligt och lite synthigt. Man kan fråga sig varför...
Zots enda album borde därför aldrig få ta plats i min samling. Det är precis den typen av skivor jag i alla år försökt undvika.

Men Randy Wayne påminner - som sagt - rätt mycket om David Bowie under hans tidiga år. Även om Zot lirar vanlig pop går det inte att få bort känslan av både Aladdin Sane och Ziggy, även om Uranium inte är skivans bästa exempel på det.

Sen är skivomslaget rätt fräckt. Det var av den anledningen jag köpte skivan. För en tia kan man ju chansa...

Nr: 2029/2222

2 kommentarer:

  1. 1985 var jag i övre tonåren, och befann mig alltså i en ålder då jag fortfarande andträngde mig att hänga med i nya trender och ha koll på nya popartister. Visserligen var det mest smal alternativrock som gällde för mig och mina kompisar, men man lyssnade även på en del av den breda hitlistepoppen. I vilket fall kunde man inte undgå att höra de aktuella hitsen när man t.ex. var ute på diskotek. Men Zot och Uranium har jag inget som helst minne av. Detta måste verkligen ha varit en kort dagslända.

    SvaraRadera
  2. Det måste det verkligen varit. Jag kom inte ihåg den heller, förrän jag hörde den igen nu...då vaknade något väldigt svagt minne till liv..

    SvaraRadera