The Musical Box: Rare Earths första platta

söndag 26 augusti 2012

Rare Earths första platta

RARE EARTH – TWO WORLDS - 1968

Detta är en platta som inte ens den allvetande szupersajten Allmusic.com skriver en enda rad om.

Ändå är det kanske den viktigaste plattan för Rare Earth, detta amerikanska funk-pop-rock-band som började bra men sen hängav sig åt att göra mjäkig discopop och försvann ner i drivorna av meninglös radiopop i mitten av 70-talet så långt ner att knappt en enda människa ens höjer på ett av ögonbrynen när bandet kommer på tal...men varför skulle nån göra det?
Detta är Rare Earths första okända album. Det var den här plattan som fick Motown att skriva ett skivkontrakt med de lovande ynglingarna. Den heter något helt annat i USA. Den platta jag fått tag på är en tysk pressning som fått namnet Two Worlds.
Jag kom över den hyfsat billigt på Tradera.

Det var en bra investering. Så mycket kan jag väl säga...efter att ha spelat igenom den ungefär sådär 15 gånger. Det här är nämligen inte en platta man lyfter bort från skivtallriken så enkelt. Den har en tendens att vilja bli spelad igen och igen.
Det gör inget att min LP är i ganska risigt skick. På sina ställen knastrar det mer än lovligt mycket. Till och med hoppar. Det där får man ha överseende med.

Det finns nämligen en hel rad sköna små poplåtar - lite halvfunkiga – inte helfunkiga – det kom senare för Rare Earth. Det är mer pop, britpop kan man väl säga. Och en del amerikansk folkrock. För det skulle ju alla amerikanska band lira på den tiden.

Nr: 1368/2222

5 kommentarer:

 1. Vilket skivbolag kom skivan ut på? Motown startade ju ett märke som hette just Rare Earth. Hade bandet och det märket någon koppling?

  SvaraRadera
 2. Skivbolaget heter Metro, numret på den här skivan är: 2356050, utgivningsåret lär vara 1968.

  Och ja! Skivblaget rare earth har väldigt mycket med bandet Rare earth att göra. Det var faktiskt bandet som gav upphov till namnet på skivbolaget.
  Om jag inte tar helt fel var Rare earth det första band som kontrakterades när Motown bestämde sig för att skapa ett nytt skivbolag med lite inriktning mot pop och soulpop.

  SvaraRadera
 3. Skivbolagssnubbarna frågade bandet vad de tyckte det nya underbolaget skulle heta, bandet svarade på skämt "Rare earth". Till allas förvåning tyckte skivbolaget det var en bra idé!

  Om jag inte missminner mig var bolaget Rare Earths inriktining vita soulband.

  SvaraRadera
 4. Aha, var det så det gick till.
  Vita soulband var det, du har helt rätt.

  SvaraRadera