The Musical Box: Vi er röde vi er hvide...

lördag 4 augusti 2012

Vi er röde vi er hvide...

Dansk dynamit – Del 1
Vi tar det från början. Den här singeln spelade danska fotbollslandslaget in inför VM 1986. Det var under den turneringen den danska dynamiten blev känd även på andra sidan sundet.

VM-HOLDET - RE-SEPP-TEN - 1986

För en riktigt bra fotbollslåt krävs två saker.
Dels måste det vara en hyfsad melodi och ha kraftiga inslag av allsångstendenser så att folk kan sjunga med. Dels måste det gå bra för fotbollslaget.
Alla minns ju När vi gräver guld i USA, som nog inte kunde träffat mer rätt och som var med och skruvade upp förväntningarna under den hysteriska fotbollssommaren 1994.

Det där med VM-låtar är väl knappast nån nyare företeelse. Men deras betydelse insåg jag under fotbolls-VM 1986. När danskarna fick uppleva nästan samma hysteri som vi några år senare.

Det bästa med det var kanske att förutsättningarna inte var de allra bästa. Danmark kom till VM i Mexiko med ett förhållandevis oprövat landslag i stora sammanhang. Vem visste till exempel vem Preben Elkjaer var?
Och den danska VM-låten tror jag gjordes mest som en kul grej. Det var nämligen spelarna i laget själva som sjungit in låten och tagit hjälp av en då helt okänd dansk sångerska, Dodo Gad.

Men vilken succé det blev. Danskarna gjorde succé i VM och till och med i Sverige skrålade folk ”Vi er röde, vi er hvide”.

Singeln inköptes sommaren 1986 vid ett besök i Helsingborg, som var lika drabbat av den danska fotbollsfebern som hela landet på andra sidan sundet. Det är fortfarande den enda fotbolls-låt jag har på skiva (Nix, svenska guldskivan finnes icke i samlingen).

Nr: 40/singel

1 kommentar:

  1. Denna minns man som skåning boende nära Danmark väldigt väl. Jag kan nämna att jag och en kompis gjorde en "snusk-version" av texten som brukade sjungas på fester. Nej, jag tänker inte återge den ;-)

    SvaraRadera