The Musical Box: Alldeles onödig – men nödvändig

lördag 13 oktober 2012

Alldeles onödig – men nödvändig

En sexa Skåne – Del 1

Jag börjar med en ganska onödig skiva. CD:n Skånska rockklassiker från 1997, utgiven av Lund Records. Onödig för att de låtar som finns här borde varje skivsamlare redan ha på vinyl, Peps, Hoola Bandola, Wilmer X, Torsson... 

SKÅNSKA ROCKKLASSIKER - 1997 

Det finns alltså ingen anledning att spela den här samlingsskivan, utom möjligtvis i bil-cd:n. Men för mig är detta ändå en oumbärlig skiva. Det beror på Sinners magiska When She Lies...som gömmer sig nånstans i mitten av spellistan.
Om jag fick bestämma är det den bästa rocklåt ett svenskt band någonsin gjort. Trots att introt egentligen inte alls är särskilt originellt, eller att gitarriffen är något alldeles extra, eller att texten är smartare än allt annat, eller att refrängen är extra betydelsefull och speciell.

Det är bara det att i When She Lies fungerar alla de där sakerna så ohyggligt bra ihop. Jag bara älskar Mikael Sellers fräcka gitarr, Sven Köhlers raspiga stämma och den där retfullt enkla men effektiva refrängen.

Låten är dessutom helt tidlös. Den skulle kunnat ha vara över tio år äldre redan 1988, och är precis lika bra nu för tiden. Tidernas bästa svenska rocklåt härmed utsedd!

When She Lies finns dessutom vad jag vet inte på någon av Sinners LP-skivor, utan gavs (troligen) bara ut som singel 1988.

Jag kommer ihåg att jag den hösten stod och höll i den där 45-varvaren på Vinyl Mania, Peter Bruhns första butik i Jönköping innan han öppnade Mega Hertz.

Jag köpte INTE skivan, eftersom jag INTE ville ha den på singel, utan hellre på LP. Den dagen förbannar jag fortfarande...Jag har INTE fått tag i den ännu...

Därför är CD:n Skånska Rockklassiker alldeles nödvändig för mig. Sen kan jag väl lägga till att Brainpools underbara lilla popsnöre Bandstarter, fräcka Du känner väl mig med Risken Finns också är såna där låtar på CD:n som får endorfinerna att släppa loss.

Nr: 13/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar