The Musical Box: Kontroversiellt från Birmingham

söndag 7 oktober 2012

Kontroversiellt från Birmingham

AU PAIRS – SENSE AND SENSUALITY - 1982

Det här är ett annat sånt där gammalt favoritband som dök upp ur gömmorna. Så här skrev nån* när den kom ut:
”Au Pairs är klara och otvetydiga som ekvationer, eller en vansinnig karusell. Tight och funkigt, men med distade gitarrer och ett stenhårt rockigt sound. Influerade både av 60-talets Brum Beat och punk. En spännande kombination.”
Au Pairs ansågs vara ett av de första öppet lesbiska banden, trots att bara sångerskan Lesley Woods var lesbisk och två av de fyra medlemmarna var män. Texterna var politiska och ironiska och tog öppet ställning i frågan om homosexualitet. Ett på den tiden synnerligen hett ämne, som egentligen bara Tom Robinson tidigare vågat ta upp.

Det kontroversiella birminghambandets tid blev kort. Första plattan gavs ut 1981, Playing With a Different Sex. En nu klassiskt post-punkplatta med klara influenser från James Brown och Funkadelic. Året efter kom sista studioalbumet, Sense and Sensuality, med om möjligt ännu större ingredienser av jazz, soul och till och med disco.

Men någon tredje platta blev det aldrig. Woods hoppade plötsligt av och började i stället spela med tjejbandet Darlings.
Förutom studioplattorna har ett antal ytterligare skivor getts ut med bandet, samlingsalbum samt ett par olika liveinspelningar.

Nr: 345/2222

* Det kan ha varit i nån recension, eller nåt annat, jag kommer inte ihåg. Men av nån anledning skrev jag ner de textraderna i ett anteckningsblock som jag har sparat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar