The Musical Box: En helt ny värld

onsdag 10 oktober 2012

En helt ny värld

FLASH AND THE PAN – FLASH AND THE PAN – 1979

De som nöjer sig med att lyssna på Hey St Peter, Flash And The Pans stora stora hit från 1979, skulle förmodligen sen kunna avfärda låten som ganska snygg synthpop och en fräck melodi...och sen nöja sig med det.
Det finns inga tvivel om att Hey St Peter är en förbaskat bra låt. Kanske var det en av de allra bästa poplåtarna som gjordes 1979.
Men tar man sig förbi LP:ns första överväldigande spår, är det en helt annan värld som öppnar sig.

Flash And The Pan är smart pop med mängder av fräcka och oväntade vändningar, listiga små melodislingor som slår till med kraft när man minst anar det.

Här finns Man In The Middle, en nästan hypnotisk melodislinga, tillbakalutade och iskalla Walking In The Rain, fräcka African Shuffle och (1979) politiskt kontroversiella California.

Hey St Peter kan nu för tiden säkert låta lite mossigt daterad. Men det gäller inte resten av låtarna på skivan. Kort sagt är detta en idag underskattad skiva, som borde fått mycket mer uppmärksamhet då.

George Young och Harry Vanda visste vad de gjorde. På 60-talet lirade de med den legendariska popgruppen Easybeats...jäpp, de med Friday On My Mind.

Efter det producerade de ett antal av AC/DC:s album, George är nämligen äldre bror till lille Angus och Malcolm.
Flash And The Pan drog de båda igång som ett mindre seriöst hobbyprojekt i slutet av 70-talet.
Duons första skiva finns förresten med flera olika omslag. Originalet, den australiska, har som omslagsbild en badstrand full med folk, frisbees flygande i luften och vid horisonten kan man ana att det nyss skett en kärnvapenexplosion.

Ett annat omslag finns också, förmodligen utgivet i USA, färgglatt och fantasifullt, men betydligt mindre kontroversiellt. Och så finns den bleka europeiska...

Nr: 124/2222

2 kommentarer:

  1. En liten invändning bara; "Hey St Peter" kom på singel i Australien redan 1976 och bör därmed kanske inte räknas till de poplåtar som kom 1979.
    Det där amerikanska omslaget var coolt, det har jag aldrig sett. Måste säga att det påminner väldigt mycket om gruppen Shivas omslag till "Fire dance" som kom ett par år senare: http://991.com/newGallery/Shiva-Fire-Dance-447929.jpg

    SvaraRadera
  2. Oj då! Det hade jag inte en aning om. Antar att den bara släpptes i Australien?

    SvaraRadera