The Musical Box: Melting Pot blandar och ger

lördag 27 oktober 2012

Melting Pot blandar och ger

MELTING POT – FIRE BURN CAULDRON BUBBLE - 1971 

Det hörs redan på namnet. Melting Pot blandar rejält. Jazzfusion, storbandsjazz och rock i samma stil som Chicago och Tower of Power.

Men de här insnöade amerikanska jazzlirarna är fräckare. De är skickliga musiker och gör läckra arrangemang som går långt utanför det Chicago höll på med...åtminstone efter 1972...

Gruppens enda album – Fire Burn Cauldron Bubble – förtjänar ett bättre öde än att hamna längst bak i någon dammig skivhylla i garderoben. Den innehåller flera starka nummer.

Inte minst låten Kool & the Gang, en cover på en låt ursprungligen gjord av gruppen med samma namn. Men det hela känns lite för tekniskt avancerat och svårt, så musiken når liksom inte fram.

Melting Pots enda LP är dock väl värd några genomlyssningar, men kan vara svår att få tag på. Info om bandet är svårhittad på nätet. Inte ens Allmusic.com har några uppgifter.

Melting Pot bestod dock av nio medlemmar, varav en sektion med fyra blåsare. Organisten Dick Gentile verkar ha varit en drivande kraft, han har skrivit flera av låtarna.
Fire Burn Cauldron Bubble är utgiven 1971 på skivbolaget Ampex Records. Vissa har en tendens att kalla allt som kom ut under en viss tidsperiod för psykedeliskt. Melting Pot har också fått den etiketten, men har ungefär lika mycket med psykedelia att göra som Kent (Nej, inte vår gamle skolvaktmästare. Rockbandet!)

Nr: 181/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar