The Musical Box: Space i rymddräkter

fredag 19 oktober 2012

Space i rymddräkter

SPACE – MAGIC FLY - 1977

Visst var det ohyggligt fräckt och nyskapande av Daft Punk att göra sina scenshower i rymddräkter i slutet av 90-talet.
Möjligtvis var det en av orsakerna till att den franska elcetropopduon blev så inne under några år. Robot Rock är fortfarande en av mina favoriter. Men tro inte att Daft Punk var först med rymddräkter.

Den idén var stulen, precis som de gjorde med sina riff... De var inte ens först i Frankrike. Redan 1977 använde franska gruppen Space den ideén. Och precis som Daft Punk handlade det om electro, ett franskt varumärke som inte bara handlade om Jean Michel Jarre alltså.
Jag misstänker att Space också hörde till föregångarna inom genren. Skivan Magic Fly, som gavs ut året efter Jean Michel Jarre släppte legendariska Oxygene, borde vara en liten läckerbit för folk som är inne på sån här musik.

Space har säkert tagit intryck av Jarre, här finns långa vindlande och spännande melodislingor, pinkfloydiskt syntetiska ljudeffekter och ett fräckt torrt electrosound.
Men Space tar det hela ännu ett steg genom att dessutom använda sig av en riktig trummis, blanda in Boney M:s (!) discobeat, latinamerikanska rytmer, funk och soul. En blandning som åtminstone jag tycker är spännande.

Annat var det förr. Jag kom över den här skivan helt nyligen och har inget direkt minne av den från 70-talet. Möjligtvis var det så att jag på den tiden kategoriserade den här sortens musik som disco...och därmed avfärdade den. Så fel man kunde ha...

Nr: 806/2222

Bilden på Daft Punk är hämtad från Wikipedia. Foto: Fabio Venni, London, UK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar