The Musical Box: Full patte som vanlitt!

söndag 21 oktober 2012

Full patte som vanlitt!

En sexa Skåne (andra benet) - Del 5

När vi nu ändå är inne på Kal P Dal är det lika bra att fortsätta. Skivan i förra artikeln, Till Mossan, och den här har nämligen mycket gemensamt.

KAL P DAL – GRÄD ENTE FASSAN! -1978

När Kal P Dal spelade in sin debutplatta Till Mossan tog det bara fem timmar i studion. Det lär ha varit en hysterisk inspelningssession med över 100 personer som inbjuden publik. Och då blev det ändå en del låtar över. De använde Kal P Dal på sin andra skiva Gräd ente fassan!
Skivan fick namnet av rättviseskäl. Kal P Dal tyckte att om nu hans mossa fått första skivan tillägnad sig var det fassans tur den här gången...

Receptet är exakt detsamma som på debutplatta. Det är fullt pådrag från början. Kal P Dal blandar covers på gamla rockrökare - kryddade med egna bonnhumoristiska och sarkastiska texter – och egna låtar.

Brunt socker, det vill säga Stonesklassikern Brown Sugar, går så klart hem hos publiken, liksom Knabbar på himelens dörr (jäpp, Knockin´On Heavens Door), Du bara bankar (Keep-a-knockin´) och John Silver (Johnny B Goode). Bara för de låtarna är det här (faktiskt) fortfarande en rolig skiva.
Men jag tycker inte att Kal P Dals egna låtar är lika bra den här gången. Jag misstänker att det hänger på att bandet var fullt upptagna med att turnera efter succén med Till Mossan, och helt enkelt inte hann med.

Kul att veta: Den här plattan, liksom Till Mossan, är producerad av Peps Persson.

Kal P Dal hann med att spela in ytterligare två album. Inget av dem finns dock i min samling. Karl Ljunggren, som han egentligen hette, avled bara 36 år gammal 1985. Bandet lär dock finns kvar fortfarande, men kallar sig nu för tiden Pedalens Pågar.

Nr: 1608/2222

1 kommentar:

  1. Följande kuriosa har jag fått höra av personer som rörde sig i Lunds hippie-kretsar i början/mitten av 70-talet. Jag kan inte lova att det är sant.

    Enligt uppgift ska Karl Ljungren ha jobbat med ungdomsfrågor på socialförvaltningen i Lund. I hans jobb ingick något slags uppsökande verksamhet, dvs. att gå ut på gator och torg och söka kontakt med ungdomar som ansågs riskera att hamna i kriminalitet och drogmissbruk. Därför sågs han ofta cyklande omkring i Lund, och ska då ha fått smeknamnet "Kalle på pedalen". Detta ska senare ha legat till grund för artistnamnet Kal P. Dal.

    SvaraRadera