The Musical Box: Vem är det som är rädd

lördag 20 oktober 2012

Vem är det som är rädd

En sexa Skåne (andra benet) - Del 3

Född i Huskvarna, men det var i Skåne det hände...

BJÖRN AFZELIUS – VEM ÄR DET SOM ÄR RÄDD? - 1974

"Min historielärare på gymnasiet, socialdemokraten Hans Sallius, sa alltid vid slutet av varje termin: "När folk börjar ropa på lag och ordning ska ni dra öronen åt er. Då lurar fascismen runt hörnet" På 70-talet började rikspolischefen Carl Persson i Sverige ropa på lag och ordning och fler poliser. Då skrev jag denna sång"
...skrev en gång Björn Afzelius om låten med samma namn. Den finns på hans första soloplatta, som fått samma namn, Vem är det som är rädd?

En skiva som spelades in 1974, då han fortfarande kvar i Hoola Bandola Band, den svenska proggens urhjältar med politiska sanningar som fick folk att tänka.
Man skulle kunna tänka sig att Afzelius i sin debut inte skulle våga gå lika långt. Men det är precis tvärtom. Vem är det som är rädd? tar ställning, ställer de svåra frågorna och talar om orättvisor. 

Som jag ser det är detta Björn Afzelius mest politiskt starka skiva av alla i hans produktion. Den blir i sin nakenhet nästan obehaglig att lyssna på.
Men förmodligen var det precis vad han var ute efter.
Därför är det här en av få svenska proggskivor jag gärna spelar nu för tiden också. För Afzelius hade rätt 1974. Och texterna är fortfarande precis lika aktuella idag.

Nr: 1877/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar