The Musical Box: Snäll och lite harmlös pop

torsdag 18 oktober 2012

Snäll och lite harmlös pop

FIVE MAN ELECTRICAL BAND – FIVE MAN ELECTRICAL BAND – 1969

Five Man Electrical Bands LP från 1969 är en trevlig liten sak. Fullständigt harmlös och ofarligt snäll 60-talspop, och så klart lite psykedelia, det är ju en sen 60-talare...
Det är en sån där skiva man kan lägga på skivtallriken om humöret behöver sig en kick i rätt riktning. Det är svårt att vara ilsken eller sur efter att ha lyssnat på den här skivan.

Five Man Electrical Band är ett kanadensiskt band, men låter som de var uppväxta i Liverpool eller i Londons popdistrikt på 60-talet. Lite Hollies, lite Beatles, lite av varje.

Den brittiska popmusiken gjorde minsann sina avtryck på andra sidan Atlanten. Jag skulle också kunna jämföra dem med Monkees, för så snälla och naivt harmlösa är de.
Den här skivan från 1969 är gruppens andra. Ett litet genombrott fick de i Kanada 1971 med hitsingeln Signs, som finns på skivan efter den här, Goodbyes and Butterflies. Den här LP:n innehåller dock inte några större hits.

Något större namn blev gruppen nog aldrig i Sverige. Den här plattan är en cutout och en ganska typisk LP som såldes billigt på reorna redan i mitten av 70-talet. Ingen visste vilka de var...

Men hemma i Kanada räknas tydligen Five Man Electrical Band till de stora och det finns minst ett par hyllningssajter till deras ära ute på nätet. För min del nöjer jag mig med att det är rätt trevlig, snäll, och lite harmlös pop.

Nr: 407/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar