The Musical Box: Hollands svar på Jefferson Airplane

fredag 5 oktober 2012

Hollands svar på Jefferson Airplane

SHOCKING BLUE – SCORPIO´S DANCE - 1970

Scorpio´s Dance är en alldeles fantastisk pop-pärla från 1970. Men Scorpio´s Dance är också en USA-resa som gick lite fel. För vem vill egentligen höra ett holländskt psykedeliskt popband lira country?

Scorpio´s Dance är inte någon av Shocking Blues bättre album...tycker jag som har förmånen att ha kunna jämföra. Men det är en riktigt bra platta! Det påstår jag ändå...
Shocking Blue blev 1969 världsberömda för sin singel Venus. En låt som överlevt fram till våra dagar. Och är man inte vaksam och hinner rusa ut ur rummet kan man numera tvingas höra Bananarama eller Christina Aguilera misshandla den i tv-reklam om rakhyvlar för kvinnor.

Nu är dock Venus inte en särskilt representativ låt för denna holländska grupp, som bildades i Haag i slutet av 60-talet som ett svar på Jefferson Airplane. De skulle alltså lira psykedelisk rock, med en liten anstrykning av Holland.

Det blev skitbra på plattan innan, At Home – som nog måste räknas som en av de roligaste och bästa europeiska pop-skivorna med psykedelisk rock som gjordes i slutet av 60-talet.

För Shocking Blue fick det minsann att låta lite som Jefferson Airplane, delvis beroende på att sångerskan Mariska Veres var så mycket bättre än Grace Slick (och eftersom jag gillar Grace Slicks vassa röstresurser är detta ett ohyggligt högt betyg).

Nåja, det var i alla fall Venus som gjorde att Shocking Blue hamnade i USA och spelade in Scorpio´s Dance. Det märks. Det här är alltså USA-inspirerad europeisk psykedelia som blivit USA-influerad igen...

Det blir rätt konstigt... Så för min del tycker jag så här: Scorpio´s Dance är en härlig liten pop-skiva från 1970 på sitt sätt. Här finns ju till exempel helfräcka Demon Lover, som måste vara en av det tidiga 70-talets bästa poplåtar.

Men här finns också countryinfluenser och americana som låter väldigt främmande för Shocking Blue. Så den här skivan är både lysande...och konstig...och inte riktigt lika rolig att lyssna på som At Home...

Nr: 1108/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar