The Musical Box: Ett experiment med acid-rock och jazz

lördag 27 oktober 2012

Ett experiment med acid-rock och jazz

BANGOR FLYING CIRCUS - 1969

Bangor Flying Circus LP från 1969 låter som ett enda stort experiment. Här testas och tänjs på varenda gräns man kan tänka sig. Det liras tung psykedelisk rock som Blue Cheer, som därefter glider över i Grateful Deads acid-rock och utan förvarning sen nyckfullt hoppar över i jazz.
Bangor Flying Circus bildades 1967 i Chicago, men hämtade säkert inspirationen både från den amerikanska västkusten och jazzscenen. Medlemmarna kom från de legendariska psykedeliska rockbanden HP Lovecraft och Shadows of Knight.

Men det blev bara en enda skiva för Bangor Flying Circus. Den är dock synnerligen underhållande. Inte minst är bandets cover av Beatles Norwegian Wood – på orgel - obetalbar.
Bangor Flying Circus bestod av trummisen Michael Tegza, David Wolinski på orgel, samt Alan Decarlo, gitarr och sång. Skivan gavs ut av mitt favoritbolag i slutet av 60-talet, Dunhill Records i Los Angeles.

Den är ett måste i min samling. Sån här musik skulle knappast något skivbolag våga sig på att ge ut idag, det är alldeles för smalt. Man skulle nog kunna påstå att Bangor Flying Circus var före sin tid. Jag kan på rak arm inte komma något annat band att jämföra med (men det finns säkert massor...).

Nr: 1373/2222

6 kommentarer:

 1. Detta är en sån pärla som man ser då och då i 10kr backarna. Fruktansvärt bra! Plattor som denna är anledningen att samla skivor. Billigt, överraskande och snyggt.

  SvaraRadera
 2. Plattan köpte jag när den kom ut, den stod nog och dammade i någon rea back redan då i slutet på 60-talet. Experimentell, gränsöverstigande musik med skickliga musikanter och en spännande sättning, Hammond B3, trummor, gitarr & sång. En platta som man gärna återvänt till genom åren och som fått samsas i skivhyllan med mina övriga Dunhill favoriter Noah, Smith, Genya Ravan (Ten Wheel Drive), Three Dog Night, Bush, James Gang, Denny Doherty, Steppenwolf m.fl.

  SvaraRadera
 3. Jo den håller nu för tiden också. Ser att du också hittat till Dunhills skivutgivning. De släppte många bra grejer, tyvärr är en del av dem ganska svåra att få tag på.

  SvaraRadera
 4. Jag har ett ex. som inhandlades för 5 kr på Rättviks Marknad. Troligtvis i början av 70-talet.Har inte lyssnat på den på minst 30 år. Kanske dags....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har haft en kanonplatta stående i hyllan i 30 år!

   Radera
 5. Jag måste väl också stämma in i kören att detta är en alldeles fin-fin skiva!

  Kul att läsa om dina skivor och vad du tycker om dem!

  Må så gott.
  /Jonas Persson

  SvaraRadera