The Musical Box: Sexig, het och farlig

söndag 28 oktober 2012

Sexig, het och farlig

J J CALE – GRASSHOPPER - 1981 

En del vill kalla den sell-out, men det gör inte jag. Bakom det oansenliga blekgröna omslaget på J J Cales album Grasshopper döljer sig en fantastisk skiva.
Plattan kom ut 1981, men gjorde inte mycket väsen av sig då. Låtarna spelades knappt i radio (som man på den tiden lyssnade på och som faktiskt hade väldigt starkt inflytande...till skillnad från nu).

För min del dröjde det nog till mitten av 90-talet innan jag insåg hur bra den här skivan är. Mest beroende på att jag då kom över den billigt på nån rea, förmodligen på B&W på A6...skit samma!

Tempot är ohyggligt. Och här finns hela 14 låtar. Inte en enda av dem låter likadan. City Girls är en lysande inledning. Trots att det kanske är det allra närmaste J J Cale någonsin kom till att få en hitlåt på poplistorna.
Devil in Disguise (nej, den har inget med Elvis låt att göra) är nog den snabbaste låt Cale någonsin spelat in. Me like. Men skivans höjdare är ändå Drifter´s Wife. En folkrock/blues-låt där inte ens Bob Dylan har en chans.

Och så gillar jag Does Your Mama Like to Reggae. Man får lyssna väldigt noga för att höra nån reggae i den, men den sexig, het och farlig. Grasshopper ser kanske oansenlig ut. Men tar man fram den svarta vinylen ur det bleka omslaget, blir den nåt helt annat.

Nr: 571/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar