The Musical Box: Det började som en skakning på nedre däck

lördag 13 oktober 2012

Det började som en skakning på nedre däck

En sexa Skåne – Del 3

Den svenska, förlåt skånska, proggen kan man ju inte gå förbi. Mikael Wiehe måste bara vara med.

MIKAEL WIEHE & KABARÈORKESTERN – SJÖMANSVISOR - 1978

Mikael Wiehe tillägnade 2009 den svenska borgerliga regeringen låten Titanic*. Låten handlar om de sista timmarna innan Titanic går till botten, där resenärerna står handfallna och tittar på medan båten fylls med iskallt havsvatten och till slut går under.
Låten har, av Wiehe själv, ”tolkats som en ironisk bild av medelklassens handfallenhet inför historiens gång”...** Vid ett annat tillfälle har han också sagt att den mycket väl skulle kunna vara ”en metafor för musikrörelsens nedgång och fall”**.

Wiehe har givetvis rätt, oavsett hur man vill tolka låten. Som du säkert räknat ut är Sjömansvisor knappast opolitisk. Nej, de här texterna biter verkligen. Mikael Wiehe är en slagfärdig, kvicktänkt ordsnickare med känsla för innehåll. Varenda låt på den här skivan har något att berätta.
Men jag ska också vara så ärlig att säga att 1978 tyckte åtminstone jag att han var lite för seriös och allvarlig. Men man lär sig med åren och får egna erfarenheter.

Lyssna gärna också på Sakta lägger båten ut från land, När bolaget kom till byn och Teaterlåten. Lika aktuella nu som då.

Nr: 447/2222

* Vid en liveinspelning från 2009, Ta det tillbaka! 
** Citat hämtat från Wikipedia, författare ej angiven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar