The Musical Box: Välpolerat av Wilmer X

söndag 14 oktober 2012

Välpolerat av Wilmer X

En sexa Skåne – Del 6 

En hel helg med skånsk rock utan Wilmer X är naturligtvis nästan kriminellt. Så här kommer den, Nisse Hellbergs och bandets definitiva genombrott som svenska superstjärnor utanför Skåne. 

WILMER X – MAMBO FEBER - 1991 

Mambo feber är dock inte den skiva man ska diskutera med Wilmer X sanna och ursprungliga fans. Den betraktas av en och annan Wilmer-kännare som en sell-out och ett rejält nerköp för bandet, som började sin karriär (som så många andra skånska rockhjältar) i Klippan och Studio Bombadill.
Den stora skillnaden mot grupper som The Push, Torsson och Kommissarie Roy var dock att Wilmer X snabbt fick skivkontrakt med ett större bolag, MNW och senare EMI. Förmodligen berodde det på att de var bättre... Mambo feber är gruppens tredje LP på EMI.

Mambo feber må vara en sell-out eller inte alls. Innan det här albumet gavs ut hade jag redan nästan alla tidigare Wilmer X-skivor. Men jag tycker ändå att detta är en ruggigt bra dubbel-LP.

Först och främst för att bandet här visar på en bredd som man inte tidigare anat, blues, soul, storbandsjazz, afrikanska rytmer och massor av rock.

Sen är det så klart bra låtar på albumet. Stora hitlåtar som Möt mej i din djungel och Vem får nu se alla tårar gömmer sig här. Men det finns mer att hämta.

Skillnaden mot tidigare plattor är dock att Mambo feber inte är lika Stones-skramlig som sina föregångare. Den är rätt polerad för att vara Wilmer X.
Det bästa med skivan är dock att den inte alls är daterat synthig som tidig 90-talspop har en tendens att vara. Den känns tidlös.

Jag kan tänka mig att det här är ett bra Wilmer X-album att börja med. Men det går i och för sig precis lika bra med Teknikens under, Klubb Bongo eller Tungt vatten. Men har du singeln En röd elektrisk gitarr hemma, är det den du ska spela...

Nr: 911/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar