The Musical Box: Kommissarie Roys enda LP

lördag 20 oktober 2012

Kommissarie Roys enda LP

En sexa Skåne (andra benet) - Del 1 

Vi börjar i nordvästra Skåne med ett av alla de där banden från Svenska Popfabriken. 

KOMMISSARIE ROY – KOMMISSARIE ROY - 1981

Kriminella Gitarrer var ett av få klippanband som blev stora utanför nordvästra Skåne. Det var väl för låten Knugen skuk, antar jag. Själv gillade Kommissarie Roy bättre. De var roligare...och så var de lite bättre, tyckte jag på den tiden.

Lite mer Ramones-punk och och massor av Chuck Berry-riff. Och på deras enda LP, som gavs ut av Svenska Popfabriken 1981, är tydligen Eddie Meduza med på ett hörn nånstans...som inte är så där jätteuppenbart. Men ändå.
Caroline och Jag saknar dig är två lysande poplåtar från den här LP:n, som tydligen är väldigt svår att hitta på vinyl nu för tiden. Själv fick jag den direkt från Klippan, från nån som kände nån annan som hade en polare som lirade med ett av banden där. Eller hur det nu var.

Det händer att jag letar fram den den där gamla vinylplattan ibland. Den där svartvita framsidan med Ronald Reagan är liksom lockande på något sätt. Låtarna är rätt typiska för Klippan-popen. Inte alls så bittra och mörka som till exempel Ebba Grön och andra punkband från storstan.
I stället lite naivt och brådmoget snällt, men med mycket humor och distans. Låtarna handlar om pizzerian i Klippan, resor till storstaden Helsingborg och vad morsan tycker om klädseln.

Kommissarie Roy blev inte särskilt långlivat, tre år eller nåt sånt. Men de odlade i alla fall fram ett par blivande popstjärnor. Thomas Holst, som senare lirade med Wilmer X och nu för tiden hänger ihop med Bo Åkerström i Torsson. Och trummisen Kiddie Manzini, som gått ungefär samma väg.

Nr: 155/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar