The Musical Box: Raka rör och ös till bäng

söndag 21 oktober 2012

Raka rör och ös till bäng

En sexa Skåne (andra benet) - Del 4

Kal P Dal blev aldrig känd för några djupare och mer eftertänksamma grejer. Nä, det var fullt ös som gällde.

KAL P DAL – TILL MOSSAN! - 1977 

Under 70-talet låg punkarna och raggarna i luven på varandra ordentligt. Det blev ofta rejält blodiga sammandrabbningar när de möttes på stan för att göra upp. Men en gemensam sak hade de i alla fall, Kal P Dal, en av få svenska rockmusiker som gick hem i båda lägren.
Inte för att det blev färre slagsmål och mindre blodsutgjutelse på grund av denne karismatiske skåning, men i alla fall... Konserterna lär ha gått livligt till... Kal P Dal är nu för tiden närmast en kultfigur, även om den musik han och hans band stod för var vanlig rock and roll.

Oftast covers på gamla 50-talsrockers, Rolling Stones och liknande, som adderades med sarkastiska och ironiska småroliga hemmasnickrade texter. Men vad man ofta glömmer är att bandet också gjorde en hel del egna låtar.
Kal P Dals första LP, Till Mossan, är en liveinspelning, även om det inte var tänkt så. Skivan är inspelad i studio, men bandet bjöd in en massa kompisar (cirka 100 st) att vara med, så det blev som det blev... Det är ”raka rör och ös till bäng” från början till slut. Även om det kanske inte var världens mest musikaliskt geniala band visste Kal P Dal hur de skulle få igång en publik.

Skivan är numera mer kuriosa än intressant lyssning. Men låtar som Carl Perkins Blue Suede Shoes (Blåa skor), Bara rock´n´roll (Stones – It´s Only Rock And Roll) och bandets egna Karolin och Rocka maj, är rätt roliga att lyssna på nu också.

Nr: 1381/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar