The Musical Box: Sea Level dumpades i Europa

torsdag 4 oktober 2012

Sea Level dumpades i Europa

SEA LEVEL – LONG WALK DOWN A SHORT PIER – 1979

När Sea Level var klara med sitt fjärde album – Long Walk On A Short Pier – fick Capricorn Records stora frossan. Sån skit kunde de inte ge ut...

Sagt och gjort. Plattan dumpades i Kanada och Europa, ungefär som när vi i Sverige skickar över gamla uttjänta datorer till baltländerna. Capricorn såg till att skivan INTE såldes i USA.
Märkligt nog hade Sea Level fortfarande en hel del fans i USA 1979, och de la naturligtvis upp ett gemensamt illvrål över denna oförätt. Det dröjde dock ända till 1998 innan Capricorn till slut gav med sig och släppte skivan även till amerikanerna. Men länge var Long Walk On A Short Pier en riktigt svårfångad dyrgrip i USA.

Självklart måste en LP med en sådan historia finnas i min samling. Här i Sverige är den inte särskilt svår att hitta. Jag fick tag i den hos Mauritz på Torpa, som samvetslöst sålde den till mig.
Fick jag valuta för pengarna?
Nej, inte ett dugg. Capricorn hade helt rätt. Skivan är riktigt kass. Sea Level trampade för varje album efter den briljanta debutplattan 1977 allt längre ner i mainstreamträsket av lättsmält och radioanpassad jazzpop.

Gruppens rötter i sydstatsrocken blev allt mindre märkbara. Long Walk On A Short Pier är väldigt slätstruken.
Det är en sån där platta som möjligtvis de allra mest hängivna fansen kanske kan tycka vara nåt att ha.

Nej, Chuck Leavell och Sea Levels jazzfusionrock blev inte bättre med åren. Efter den här plattan blev de till och med utkastade från Capricorn.

Nr: 1129/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar