The Musical Box: En bra sida av Doobie Brothers

lördag 6 oktober 2012

En bra sida av Doobie Brothers

DOOBIE BROTHERS – WHAT WERE ONCE VICES ARE NOW HABITS - 1974

What Were Once Vices Are Now Habits är ett av de krångligaste namn på en LP-skiva jag vet. Bara för den skull skulle man låta bli att skaffa den. Det är en Doobie Brothers-platta från 1974. Men trots namnet är den rätt bra.

Det var det första album med The Doobies jag köpte. För här lirade de nästan sydststatsrock. 1974 hade The Doobies svängt från sin lite luftiga västkustrock till lite tyngre grejer.
De gamla Hells Angels-favoriterna gjorde en del rätt bra album i början av 70-talet, det här är ett av dem. Åtminstone delvis. (Och nu gäller det att du har LP:n hemma, INTE cd-skivan, för då hajar du inte det här med de olika sidorna på skivan och hur viktigt det kan vara).

Det är nämligen så att förstasidan på What Were...knappast får mig att gå i taket. Det är rätt så ordinär countryrock med en del halvfräcka inslag av southern rock. Sånt kan så klart vara kul, men det räcker inte. Inte ens att The Doobies enda singeletta någonsin (vad jag vet) Black Water finns med här. Förstasidan känns enkelspårig.
B-sidan är mycket bättre. Framför allt är den mer varierad. You Just Can´t Stop It är en ganska tuff rocker, Tell Me What You Want en ganska snygg countryballad medan Down The Track och Daughter Of The Sea svettig sydstatsrock.

What Were... spelades förresten in när Tom Johnston fortfarande var sångare i bandet. Alltså på den tiden Doobie Brothers var ett rockband. Efter efterföljaren Stampede, som sålde dåligt, gick jobbet till soulsmörsångaren Michael McDonald. Det är skivorna med McDonald, även om han har en röst långt utöver det vanliga, som gett Doobie Brothers lite dåligt rykte.

Nr: 77/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar