The Musical Box: Costellos sommarhöjdare

lördag 14 juli 2012

Costellos sommarhöjdare

Skivor jag köpt på Konsum – Del 3

Ni kommer väl ihåg principen för ”Konsumpopen”? Förväntade storsäljare som inte gick så bra. Det här är ett typiskt exempel.
Alla Costello-fans vet att det här är ett lysande album...men det hajade inte alla andra. Följaktligen hamnade den rätt fort i en reaback. Jag hittade Kungen av Amerika i en skivback på Willys på Österängen i Jönköping. 29 spänn ville de ha för den...

ELVIS COSTELLO – KING OF AMERICA - 1986

Ett solparasoll lätt fläktande i vinden. Solen har inte nått sin högsta punkt, ändå är det riktigt hett. På gatan kör en och annan bil förbi, på asfalt som glittrar och nästan ryker i sommarvärmen.
Då är Elvis Costello och King of America precis lagom lyssning. På balkongen blandar sig Brilliant Mistake med det lätta rasslet bland bladen i trädgårdens körsbärsträd. Det är plattans bästa låt och en av Costellos största någonsin.

King of America kom 1986 och är Costellos första utan the Attractions*. Här visar han sina gedigna musikkunskaper och går från rock och soul till amerikansk folkrock, blues, country och jazz. En avslappnad och säker skiva. Sparsamt arrangerad och med akustisk gitarr, naken och avskalad.

En sommarhöjdare att ta till i värmen, och en plats i skuggan, i en solstol, enda alternativet.
Alla låtar utom två är hans egna, en cover på Don´t Let Me Be Misunderstood, den där låten Animals gjorde odödlig redan på 60-talet. Och blueslegenden J.B Lenoirs Eisenhower Blues.

Nr: 567/2222

* Okej då. De är med på en av låtarna, Suit of Lights.

2 kommentarer:

  1. Denna platta var (tillsammans med "Blood and chocolate") en av Costellos sista helgjutna popskivor, innan han började experimentera med stråkkvartetter, modern jazz osv. En klassiker i min bok!

    SvaraRadera
  2. ...och Imperial Bedroom...

    SvaraRadera