The Musical Box: Djungeltrummor och punk

onsdag 18 juli 2012

Djungeltrummor och punk

ADAM AND THE ANTS – KINGS OF THE WILD FRONTIER - 1980

Det dök upp många märkliga rockband i slutet av 70-talet. Adam and The Ants poppade upp nånstans mitt i nya vågen och ville ha uppmärksamhet. Och det fick de.

För säga vad man vill om Stuart Goddard, som var Adam Ants riktiga namn, var gruppens musik ganska udda till och med då. The Ants tog afrikanska rytmer, mixade med sitt ursprung från punken, blandade i ett par doser rockabilly och brittisk 60-talspop och fick fram ett märkligt new wave-sound. Om det sen blev så där väldigt bra är kanske en annan sak, men det var rätt roligt...då...
Hur det gick till när bandet bildades – och varför Malcolm McLaren snodde hela bandet, och vad som hände sen – finns säkert att läsa någon annanstans här på nätet. Jag lägger inte ner tid på det här.

Jag nöjer mig med att berätta om albumet Kings Of The Wild Frontier, som var bandets andra men det första med detta nya sound.

Den kan nog inte räknas in bland new wave-klassikerna. Men trots det finns det ett par låtar jag, med ett garv, kan tänka mig att spela nu för tiden också.

Dog Eat Dog med sina dunkande djungeltrummor blev väl någon slags signaturmelodi för Adam Ant. Den är kul nu för tiden också. Antmusic är också en sån där låt jag kan tänka mig att spela.

Men det får inte bli för mycket. Adam and The Ants var påfrestande redan då. Och är det nu också...

Jag har sett att Adam and The Ants ibland räknas till grupperna i den märkliga mode- och musikstilen New Romantic. Det stämmer inte, enligt en intervju jag hörde med Stuart Goddard. Möjligtvis blev det så för att bandet klädde sig ganska utmanande...till och med för att vara början av 80-talet...

Nr: 575/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar